Vuile zonnepanelen verliezen energie!

Net als ramen worden zonnepanelen op den duur ook vuil. Het oppervlak van het zonnepaneel-glas zal minder snel vuil vasthouden vanwege speciale behandelingen die het glas in de fabriek krijgt, echter zal na verloop van tijd het glas toch vuil vasthouden. Door dit vuil kan minder licht de zonnecellen bereiken waardoor de energieopbrengst zal afnemen. Het is dus verstandig uw zonnepanelen te  laten reinigen. Hierdoor blijft de energie productie optimaal en zal eventueel ophopend vuil tussen het aluminium frame en het glas worden voorkomen.

Een verticaal geplaatst zonnepaneel heeft meer last van vuil dan een horizontaal geplaatst zonnepaneel.

Resten van bladeren, vogelpoep, takjes en ander vuil en stof spoelt door de regen langzaam naar de onderrand. Hierdoor ontstaat een ophoping van vuil en algen tegen de onderste rand van het zonnepaneel. Dit vuil hoopt zich op de onderste rij van de zonnecellen in het zonnepaneel. Een verticaal geplaatst zonnepaneel heeft hier meer last van.

Horizontaal

Voor horizontaal geplaatste zonnepanelen gaat een deel van de zonnepaneel minder opbrengst leveren, maar heeft niet direct invloed op de gehele prestatie van het paneel. Dit komt omdat de cellen op een paneel in strings zijn opgedeeld. De onderste string gaat  gewoon slechter presteren, maar de bovenste strings blijven hun opbrengst leveren.

Zonnepaneel-horizontaal

Klik op de foto voor een vergroting.

Verticaal

Voor verticale geplaatste zonnepanelen  is vuil onderaan de paneel veel kwalijker. Het vuil zorgt er namelijk voor dat de zonnecellen van alle strings van het paneel minder gaan presteren. Zorg er dus voor dat de ophoping van vuil beperkt wordt.

Zonnepaneel-verticaal

Klik op de foto voor een vergroting.